Masa Tenisi Neden Yorucudur?

İnsan hareketleri Biyomekanik Kinematik ve Kinetik olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir. Kinematik; hareketleri miktar ve kalite yönünden inceleyip analiz eder. Yani, hareket sırasında vücudun veya kullanılan aletin hızına, uzaklığına, yüksekliğine ve düzgünlüğüne bakar. Kinetik ise hareketin geliş faktörlerini inceler. Enerji güç ve verimlilik konularını ele alır.

Kinetikte statik hareket denge durumundaki hareketleri, dinamik hareket ise farklı kuvvetlere bağlı olarak hareket değişimlerini inceler.

Masa tenisinde, bir vuruş periyodunda vücut, kontrol ve intikal süreleri içinde statik hareket, vuruş süresi içinde de dinamik hareket yapmaktadır. Oyun süresi içinde statik hareketle dinamik hareket birbiriyle ortalama 0.50 sn ile 1 sn arasında değişme göstermektedir. Bu değişim süresi diğer branşlarda daha uzun sürelerde yapılmaktadır. Oyuna iştirak eden kasların kasılma ve gevşeme durumları bu çok kısa zaman aralığında ard arda yapılmaktadır. Ayrıca kasların kasılma şiddeti de her vuruşta değişebilmektedir. Topun ölü olduğu zamanlarda ise kaslar vücudun dikey konumunu muhafaza edecek konumdadır. Aynı zamanda top oyunda iken vücut anaerobik bir çalışma içine girmektedir.

Bütün bu fiziksel çalışmalara ek olarak zihinsel çalışma yoğunluğu devam etmektedir. Özellikle beyin, vuruşun ön karar safhasında birçok soruya cevap vererek tepkisini süratle kaslara iletmektedir. Beyin ile kaslar arasındaki bu iletişim ortalama 1 saniyelik aralıklarla topun oyunda olduğu süre içinde ard arda devam etmektedir. Bu zihinsel tepki aralığı da diğer spor branşlarından daha kısa sürelerde gerçekleşmektedir. Topu oyunda tutabilmek veya sayı yapabilmek için  konsantrasyon ve motivasyonun çok üst düzeyde olması gerekmektedir.

Vuruş periyotlarının sürekliliği göz önüne alınacak olursa; ard arda gelen ortalama 1'er saniyelik süreler içinde vücudun girdiği fiziksel ve zihinsel yükün organizmayı laktik anaerobik bir ortamda çalışmaya zorladığı görülür. Üst üste gelen yorgunluk ve setlerin uzaması ile vücut total yorgunluğa doğru sürüklenir. Dolayısıyla masa tenisi sporcusunun alaktik anaerobik, laktik anaerobik kapasitelerinin güçlü olmasına ve aerobik kapasitesinin ise oluşabilecek yorgunluğa karşı koyabilecek yeterliliğe sahip olmasına ihtiyaç bulunmaktadır.    Bu da masa tenisinin birçok spor branşından daha fazla yorgunluk yarattığı gerçeğini ortaya koymaktadır.