Giriş

Masa tenisi; yaşam boyu sürdürülebilecek, her yaşta, her cinste, ve her kesimden insanların oynayabileceği bir spor dalıdır. Bu sporu yapanların sayısını tespit etmek çok güçtür. Çünkü; okullarda, iş yerlerinde, turistik tesislerde hatta evlerde dahi eğlence ve rekreatif olarak oynanmaktadır. Eğlence ve rekreatif amaçları yanında çok teknik ve çok yorucu bir yapıya sahiptir. Zira dinamik ve statik hareketlerin çokluğu, dinlenme sürelerinin kısalığı ve anaerobik çalışmalarının fazlalığı bu sporu diğer sporlardan ayıran en önemli özelliğidir.


Hobi olarak oynandığında bir öğreticiye ihtiyaç hissedilmezken, performans sporu olarak yapıldığında iyi bir çalıştırıcıya gerek duyulmaktadır.


Ülkemizde de çok yaygın olarak oynanan bu spor dalı son yıllarda büyük gelişmeler kaydetmiş ve temel eğitim dönemlerinden itibaren özel sektörün destekleri ve federasyonun gayretleri ile beklenen düzeye ulaşmaya başlamıştır. 


Çalışmamızda amaç; hızla yayılan bu sporun, Üniversitelerdeki Beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okulları ve Beden Eğitimi Bölümlerinin müfredat programlarında yer alan seçmeli derslerden biri olarak gelecekte okullarda, kulüplerde, iş merkezleri ve turistik tesislerde yoğun olarak oynanacak olan bu sporun bilimsel temellerine göre teknik ve taktik öğretimini verebilecek elemanları yetiştirmek düşüncesi ile kaynak  eser hazırlamaktır. 


Sayısı 60’a yaklaşan Beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okulları Masa Tenisi dersi için yardımcı kitap niteliği taşıyan bu çalışma; öğrencilere ve antrenörlere masa tenisinin dünyada ve ülkemizdeki gelişimini tanıtmak, kullanılan araç, gereç ile ilgili bilgiler vermek, bu sporun teknik ve taktik özellikleri ve öğretiminin nasıl yapılacağını aktarmak, oyun kuralları ile uygulamalı alıştırmalardan oluşmaktadır. Ayrıca masa tenisindeki antrenman dönemleri ile bu sporun fizyolojik ve biyomekanik yapısı hakkında temel bilgiler de verilmiştir. 


Ders notları niteliğindeki bu çalışmada, bir takım yerli ve yabancı terimlerin aslı bozulmadan, sadeleştirmeler yapılarak anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır. Spor bilimlerine, antrenörlere ve ilgilenen herkese yararlı olması temennisi ile...

                       

     Alpago TARKUN 

    Muğla - Şubat  2000