Blok

Blok vuruşu; zor bir topu, özellikle topspin bir topu karşılamak için kullanılan bir vuruş çeşididir. Diğer vuruşlardan daha basit bir vuruştur.
 lok; rakibin etkili atak vuruşlarını geriye döndürebilmek için kullanılan bir savunma vuruşudur. Hem forehand ile hem de backhand ile kullanılır. Blok vuruşunda raket sallanmaz. Topu izleme diğer vuruşlardan daha kısa sürelidir. Eğer topa uygun bir raket açısıyla temas edilirse, top geriye alçaktan ve hızlı olarak gider. Blok vuruşunda topa diğer vuruşlardan daha erken temas edilir. Etkili bir savunma vuruşu olduğu için rakibin topu geriye gönderme şansını azaltır.

Blok yapmanın önemi
Masa tenisinde uygun olan zaman ve pozisyonlarda atak vuruşlar yapılır. Kuvvetli atak vuruşların karşılanma şansı azdır. Ancak, iyi bir blok vuruşu ile top geriye etkili bir biçimde gönderilebilir. Etkili bir blok vuruşunda eğer top, rakibin zamanlamasından önce, alçaktan ve hızlı bir şekilde geriye gönderilirse; rakibin zamanlamasını ve pozisyonunu bozar. İyi yapılan bloklarla pek çok sayı kazanılabilir. Blok, genellikle spin atak oynayan oyunculara karşı kullanılır. Blok ile masadan fazla uzaklaşmadan rakibin atak vuruşları kolayca karşılanabilir.

Blok çeşitleri

Pasif blok:

Forehand ve backhand vuruşlarda ayaklar omuz genişliği kadar açık, birbirine  paralel ve masaya yakındır. Raketin topa teması sırasında hareket yapılmaz. Raket sadece topun sıçrayacağı noktaya tutulur. Bu vuruşta kol ve vücut hareketi yapılmaz.

Aktif blok:
Bu vuruşun pasif bloktan farkı; topun rakete çarpmasını beklemeden raketin arkadan öne doğru getirilmesidir.

Düz blok:
Vücudun ve ayakların pozisyonu pasif bloktaki gibidir. Bu vuruş; rakibin atak vuruşlarını masa içinde karşılamak ve ağ takımının hemen arkasına bırakmak için gönderilir. Vuruşa hazırlık için raket biraz yukarıya doğru kaldırılır.

Plase blok:
Bu vuruş düz bloğun değişik bir şeklidir. Raket dik veya öne yarı kapalı şekilde tutulur. Top rakete temas edince raket geriye doğru çekilerek topun ağ takımının hemen arkasına düşmesi sağlanır. Özellikle düz blok ve plase blok; masaya uzak oynayan spin atak oyuncularına karşı iyi bir savunma vuruşlarıdır.

Kesik blok:
Kesik blokta topa hafif bir backspin verilir. Kesik blok yumuşak bir vuruş olduğu için topa yavaşça vurulması gerekir.
  
Blok vuruşunun yapılması
1. Blok için başlangıç pozisyonu alınır.
2. Raket sallanmaz, sadece topun sıçrama pozisyonuna doğru getirilir.
3. Kuvvetli topspine karşı raket açısı kapalı olmalıdır.
4. Hızlı hareket etmelidir.
5. Raket rahat tutulmalıdır.
6. Topun rakete çarpması beklenmelidir.
7. Top raketin ortasına temas etmelidir.
8. Topun arka kısmı ile az yukarısına temas edilmelidir.
9. Top ile temasta raket çok hafif ileri yukarı doğru hareket ettirilmelidir.
10.Raket topu vuruştan kısa bir süre doğal olarak takip etmelidir.
11.Başlangıç pozisyonuna geçilir.

Blok vuruşundaki hatalar ve düzeltilmeleri
1. Top nete takılıyor veya masanın dışına gidiyorsa; Top dönüşü iyi okunmalı, raket açısı ayarlanmalı ve topa raketin merkezi ile vurmaya dikkat etmelidir.
2. Topa geç temas ediliyorsa; masaya biraz daha yaklaşarak topun gelmesini beklemeden hamle yapmalıdır.
3. Vücudun dengesi bozuksa; topa doğru hamle yapmalı, topa yetişmeye çalışılmamalıdır.